Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.11.26.

2010.11.26

A múlt héten elvesztett orosz MiG-31-es balesetének kivizsgálása folyamatban van.  A legújabb hírek szerint az egész Foxhound flottát letiltották a repülésről, egy most feltárt szerkezeti hiba miatt.

Az amerikai haditengerészet megkapta az első tizenegy továbbfejlesztett JSOW AGM-154-es siklóbomba C1-es változatát, mellyel már lehetőség van mozgó célpontok megsemmisítésére is.

Mihez lehet kezdeni 469 feleslegessé vált AH-1-es harci helikopterrel?  El lehet adni ha, van rá vevő, vagy ha lehetséges a polgári életben is lehet őket alkalmazni. Az USA-ban mind a két megoldás megvalósult. Izrael, Jordánia, Bahrein, Thaiföld valamint Törökország és Pakisztán hadserege lett gazdagabb a kivont Cobrák bevetésre alkalmas darabjaival, vagy alkatrészeivel. Az Egyesült Államok Erdészete pedig 25 Bell 209 Firewatch Cobrával lett gazdagabb. Itt az erdőtüzek felderítésére, illetve a terjedésük nyomon követésére alkalmazzák.

A lisszaboni csúcstalálkozó árnyékában egy korrupciós botrány van kibontakozóban. Az egyelőre parlamenti vitákban az ország nehéz gazdasági helyzetbe kerülését a Németországból megvásárolt tengeralattjárókban látják néhányan. A beszerzés részleteinek tisztázása érdekében vizsgálat indult.

December 10-én nyugállományba vonul az utolsó brit S-osztályú tengeralattjáró a HMS SCEPTRE (S104). A néhai hat egységet magába foglaló SWIFTSURE-osztály utolsó szolgálatban álló tengeralattjárója 32 év szolgálat után kerül kivonásra. Személyzetének nagy része a jövőben a legújabb ASTUTE-osztályú HMS AMBUSH fedélzetén fog szolgálatot teljesíteni. A hosszú szolgálati időt megért hajóra a figyelmes és jó memóriával rendelkezők Tom Clancy regényéből a Vadászat a Vörös Októberre oldalairól is emlékezhetnek.

A brit kormány tervei szerint az éppen fejlesztés alatt álló AW159 Lynx Wildcat helikopter az exportpiacon is népszerű lehet. Ezért elsősorban az elődtípust már szolgálatba állított országokat célozzák meg az eladási szándékkal. Ezen túlmenően már megbeszéléseket folytattak az Új-zélandi Királyi Haditengerészettel is. A Wildcat haditengerészeti változatának eladásáról a további tárgyalások 2011 elején folytatódnak. Itt egyébként az SH-2G Super Seasprite helikopterek cseréje esedékes 2015-től.

Amerikai turnéja során meghibásodás lépett fel az új Type 45-ös HMS DARING rombolón. A hajó meghajtó rendszerében New York elhagyása után jelentkezett a probléma. A hajó a kanadai Halifaxba futott be ahol a helyi hajógyár segítségével a BAE Systems helyszínre érkező szakembergárdája elhárította a hibát. A sikeres javítás után tért haza a DARING Portsmouth-ba.

A Type 42-es HMS EDINBURGH viszont egy 18 hónapos és 17,5 millió fontos felújítás végén kikerült a BAe kezei közül.

A Pentagonban megy a költségvetési matek az F-35B körül. Jelenleg mérlegelik, hogy mivel járna, ha Nagy-Britannia után a tengerészgyalogság sem kérne az ötödik generációs gép STOVL verziójából. Most a haditengerészeti C változat esetleges beszerzését latolgatják a bőrnyakúak számára.

Az M2-es nehéz géppuskák váltótípusát keresik az USA-ban. Most éppen a General Dynamics által gyártott XM806-os van górcső alatt. A Maryland államban folyó tesztek folyamán már több mint 90000 lövést adtak le az M2-eshez képest mindössze feleakkora tömegű XM806-ossal. Az új fegyver amellett hogy könnyebb még pontosabb is mint elődje, hiszen a lövés közben a lövészre ható erők 60%-al kisebbek. Az XM806-os a tervek szerint a 82. 10. ejtőernyős hadosztály és a 10. hegyi dandár kötelékébe került majd.

A General Dynamics 94.6 milló dollár értékben gyárt 440 darab amerikai szolgálatban álló Bradley harcjármű számára reaktív páncélzatot. A szállítások várhatóan 2011 elején kezdődnek és 2012 nyarán fejeződnek be.

Zahir Azimi altábornagy az Afgán Védelmi Minisztérium szóvivője szerdán közölte, hogy országa a szövetséges csapatok kivonulásáig korszerű tankokat, harcjárműveket, légvédelmi rakétákat és radarokat kíván beszerezni.

Az Indiai Légierő hazai fejlesztésű elektronikus hadviselési (EW) rendszerekkel kívánja ellátni a Tejas és MiG-29-es harci gépeit. A fejlesztést természetesen a DRDO végzi a következő évtől kezdődően.

A svéd SAAB 108 millió svéd korona értékben fogja modernizálni a Kanadai Haditengerészet HALIFAX-osztályú fregattjainak radarját. A Sea Giraffe 150 HC 2D radarok a modernizálás után a part menti vizeken jobb teljesítményt fognak nyújtani.

A keddi támadás hatására Szöulban elkezdtek dolgozni a hadseregre vonatkozó harcérintkezési szabályzat módosításán. Ezt az elnöki hivatal szóvivője mondta tegnap. A tervek szerint a meglévő harcérintkezési szabályzat, mely inkább passzívnak tűnik, szinte teljesen átdolgozásra kerül. Például az északi provokációk esetében lehetőséget ad az azonnali, de korlátozott mértékű ellencsapásra is.

Dél-Koreában Lee Chul-su-t előléptették ezredessé. Hogy ebben mi a hír? Lee Chul-su 14 évvel ezelőtt egy szándékos navigációs hiba folytán szállt le észak-koreai felségjelzéssel ellátott MiG-19-es gépével a déli országrészben. Lee immáron a dél-koreai légierőben szolgál, az északi légierő alapos ismeretét kamatoztatva oktatóként.